Algemene verlichting is iets dat we zo vanzelfsprekend vinden dat we er niet eens meer bij stilstaan. Toch is dit de eerste stap in een goed lichtplan voor een kamer. Je moet immers de basis in orde hebben. Daarvoor kies je vaak hanglampen en spots, zodat de ruimte goed en efficiënt is verlicht. Daarna komt de sfeer aan de orde. Daarvoor zijn onder meer bureaulampen en schemerlampen uitermate geschikt.

De bureaulamp

Toen elektrisch licht een mogelijkheid werd, waren het vooral de welgestelden die hiervan profiteerden. De eerste echte bureaulamp kwam dan ook te staan op het bureau van de notaris en de bankier. Tegenwoordig zijn deze lampen weer helemaal in. Een bankierslamp bestaat uit een eenvoudige voet met een rechthoekige kap, voorzien van een koordje om het licht aan en uit te kunnen doen. Traditioneel is de binnenkant van de kap wit en de buitenkant groen. Dit zorgde voor helder licht op het bureau.

Deze handige bureaulampen zijn weer overal te koop, vaak met diverse kleuren kap, zodat ze beter in het interieur passen. Uiteraard zijn er vandaag de dag veel meer bureaulampen, zodat jij er eentje kan uitzoeken die goed past bij jou stijl. Maar ook nu is nog steeds belangrijk dat de bureaulamp de hoeveelheid licht kan leveren voor het werk dat jij wil doen. De meeste lampen zijn om die reden beweegbaar en hebben een dimfunctie.

De schemerlamp

De naam van de schemerlamp is ontleend aan het effect die de lamp moet geven: de indruk van schemering in de kamer. Dit in tegenstelling tot een spot die op een bepaald punt staat gericht of een hanglamp die een hele kamer van effectief licht moet voorzien. Schemerlampen zijn in het algemeen dan ook van een kap voorzien, die een dimmend effect heeft. Vooral later op de avond of als er tv wordt gekeken, is het tijd voor de schemerlamp. Er is dan nog genoeg licht in de kamer om voorwerpen te kunnen zien, maar lezen of werken is er niet meer bij. Let bij de aanschaf vooral op het lichtmiddel dat gebruikt kan worden. Halogeenlampen en spaarlampen gaan langzaam uit de handel en het is dan ook verstandig om meteen voor led te kiezen.

Sfeerverlichting

Bij sfeerverlichting is de hoeveelheid licht eigenlijk niet meer voldoende om alle voorwerpen in de kamer nog te kunnen zien. Dat is ook de bedoeling. Het is de tijd om echt te ontspannen. Houtvuur of kaarsen zijn en zullen daarbij wel altijd onovertroffen blijven, omdat ze een bepaald gevoel in ons oproepen. Toch is het steeds meer mogelijk om zowel vuur als kaarslicht natuurgetrouw na te bootsen.

Ook zijn er diverse vormen van sfeerlicht op basis van LED. Hiermee is het mogelijk om kleur en intensiteit van het licht zo aan te passen dat het sfeer geeft en je echt van gezelligheid kunt spreken. Een groot voordeel van LED is dat het ook mogelijk is om deze te gebruiken met een solar batterij, door het beperkte verbruik aan energie. Hierdoor zijn (sfeer)lichten in de tuin of op het terras overal te plaatsen. Wellicht denk je nu vooral aan de zomer, maar ook in een wintertuin zorgt verlichting voor sprookjesachtige taferelen.